Informacje o firmie
Miłomłyn to rodzinna firma, z 30 letnim doświadczeniem w branży młynarskiej. Produkujemy wszystkie typy mąk piekarniczych, zarówno pszennych jak i żytnich. Dzięki starannemu selekcjonowaniu skupowanych zbóż oraz dużej dbałości o cały proces przemiału uzyskujemy stałą wysoką jakość mąk, która zapewnia naszym klientom udane wypieki.
Zarówno skupowane zboża, jak i produkowane mąki, są drobiazgowo badane w przyzakładowym laboratorium. Oprócz badań fizyko-chemicznych i reologicznych, sprawdzamy nasze mąki w próbnych wypiekach. Co roku uczestniczymy w analizie okrężnej, prowadzonej przez niezależny ośrodek zewnętrzny, aby sprawdzać na bieżąco prawidłowość pracy naszych urządzeń. W ramach całorocznego planu badań zlecamy przeprowadzenie badań w laboratorium zewnętrznym, dotyczących mykotoksyn, matali ciężkich, pestycydów.
Nasza firma dynamicznie się rozwija, inwestujemy w nowe technologie oraz wprowadzamy rygorystyczne systemy jakości. W 2014 roku został wdrożony i certyfikowany międzynarodowy system zarządzania jakością BRC. Wszystko po to, aby zapewnić najwyższą jakość i bezpieczeństwo zdrowotne oferowanych przez nas produktów.
Dokładamy wszelkich starań aby współpraca z nami była kompleksowa. Posiadamy własną flotę transportową zarówno do mąk workowanych, jak i luzem , zapewniamy rozładunek.
Zarówno skupowane zboża, jak i produkowane mąki, są drobiazgowo badane w przyzakładowym laboratorium. Oprócz badań fizyko-chemicznych i reologicznych, sprawdzamy nasze mąki w próbnych wypiekach. Co roku uczestniczymy w analizie okrężnej, prowadzonej przez niezależny ośrodek zewnętrzny, aby sprawdzać na bieżąco prawidłowość pracy naszych urządzeń. W ramach całorocznego planu badań zlecamy przeprowadzenie badań w laboratorium zewnętrznym, dotyczących mykotoksyn, matali ciężkich, pestycydów.
Nasza firma dynamicznie się rozwija, inwestujemy w nowe technologie oraz wprowadzamy rygorystyczne systemy jakości. W 2014 roku został wdrożony i certyfikowany międzynarodowy system zarządzania jakością BRC. Wszystko po to, aby zapewnić najwyższą jakość i bezpieczeństwo zdrowotne oferowanych przez nas produktów.
Dokładamy wszelkich starań aby współpraca z nami była kompleksowa. Posiadamy własną flotę transportową zarówno do mąk workowanych, jak i luzem , zapewniamy rozładunek.
Historia naszego zakładu
Początek naszej działalności sięga roku 1985, kiedy to w niewielkim młynie pszenno-żytnim, w miejscowości Kolonia Kijowiec na Podlasiu, rozpoczęliśmy przemiały usługowe dla okolicznych piekarń. W 1992 roku młyn poddano gruntownej modernizacji oraz rozbudowano bazę magazynową zboża.
Następną inwestycją firmy było oddanie do eksploatacji w 1995 r. nowoczesnej linii do produkcji makaronu, włoskiej firmy BRAIBANTI. Produkujemy makarony krótkie z pszenic miękkich.
W 1998 roku został uruchomiony nowy obiekt młyna pszennego, wyposażony w maszyny i urządzenia szwajcarskiej firmy BUHLER. Wraz z młynem oddano do użytku zautomatyzowaną mieszalnię mąk, dzięki której jesteśmy w stanie wyprodukować wszystkie typy mąk, zależnie od potrzeb klientów. Zastosowano elektroniczne sterowanie poszczególnymi procesami, łącznie z wizualizacją monitorową. Dzięki zastosowanej technologii obiekt jest obecnie jednym z najnowocześniejszych w Polsce.
Następną inwestycją firmy było oddanie do eksploatacji w 1995 r. nowoczesnej linii do produkcji makaronu, włoskiej firmy BRAIBANTI. Produkujemy makarony krótkie z pszenic miękkich.
W 1998 roku został uruchomiony nowy obiekt młyna pszennego, wyposażony w maszyny i urządzenia szwajcarskiej firmy BUHLER. Wraz z młynem oddano do użytku zautomatyzowaną mieszalnię mąk, dzięki której jesteśmy w stanie wyprodukować wszystkie typy mąk, zależnie od potrzeb klientów. Zastosowano elektroniczne sterowanie poszczególnymi procesami, łącznie z wizualizacją monitorową. Dzięki zastosowanej technologii obiekt jest obecnie jednym z najnowocześniejszych w Polsce.